October 20, 2019 admin
Se tudi tebi dogaja, da se trudiš ugoditi partnerki, partnerju, ko pa pride ta domov, te skritizira? Vidi samo tisto, česar nisi naredil-a? Kako se takrat počutiš? Najbrž ne prav fajn. Verjetno čutiš zmedo, jezo, žalost, krivdo. Mogoče se počutiš nerazumljenega ali nerazumljeno? Ali pa obratno, mogoče si ti tisti ali tista, za katerega, katero ni nikoli nič dovolj dobro ali dovolj hitro narejeno?
Točno tako, kot piše na začetku, sem jaz kot mama funkcionirala v odnosu do svojega sina. Nikoli ni bilo nič dovolj dobro narejeno. Zakaj sem tako funkcionirala? Ker je bil to vzorec, ki me je spremljal od otroštva. Ker mi je to sporočal že moj tata, moja mama in skozi življenje še marsikdo. Da ni nič dovolj dobro narejeno. In sem si enkrat, ko sem bila še zelo majhna, vcepila prepričanja, “da nisem dovolj dobra”, da so ideje drugih super, moje zanič”, “da nisem vredna in podobno”, “drugim je dovoljeno, mene ne”. To so samo nekatera izmed mnogih. Seveda so mi razne situacije in odnosi v življenju to samo še potrjevali. Ker če si pač prepričan, da nisi dovolj dober, vlečeš k sebi odnose in situacije, ki to še dodatno potrdijo.
Seveda sem jaz ta prepričanja do neke mere prenesla tudi na svoja otroka. saj drugače pač ne gre.
Pred več kot šestimi leti sem spoznala metodo EFT ali tapkanje, s katero uspešno prepoznavam (še vedno) in spreminjam najgloblja prepričanja. Številna pridobimo že pred rojstvom oz. v našem najzgodnejšem otroštvu. S tem, ko se vse bolj in bolj sprejemam in spoštujem, sprejemam tudi druge. In vse to vpliva na moj odnos s starši in otroci. Ni vedno lahko. Vendar se izplača.
Kako je pa z vašimi odnosi….do staršev, do otrok, otrok do vas? Ste kdaj razmišljali, zakaj vam na nekem področju ne uspeva, čeprav se trudite in trudite? Ste kdaj razmišljali, kakšna prepričanja imate o sebi, o uspehu, o ljubezni, o nasprotnem spolu? In kako vaša prepričanja o sebi vplivajo na vaše odnose?