January 3, 2020 admin

Ste se kdaj zavedeli občutka, za katerega ste se vprašali, od kod vam? Kako, zakaj čutite, kar čutite? Kot da nek občutek ni vaš. Čutimo že kot mali nerojeni plod v maminem trebuhu. Takrat smo “vzeli za svoje” nekatere občutke, ki jih je čutila mama, in ona od svoje mame, torej smo prevzeli tudi občutke naše stare mame. In očeta, pa starega očeta. In še generacije nazaj.

Že v mojem članku EFT in odnos do sebe sem pisala o tem, kako pomembna so prepričanja, ki jih imamo o sebi, in nekaj besed o tem, od kod so nam ta prepričanja. Največ smo jih pridobili od staršev ali skrbnikov. In do staršev zato gojimo jezo, celo sovraštvo, zamere. Razumsko mogoče celo vemo, da so naši starši živeli v slabih razmerah, da nam enostavno niso znali izkazati zaslužene ljubezni. Da so nas mogoče celo fizično, spolno in čustveno zlorabljali. Ker so bili tudi oni zlorabljeni. Čustva pa delujejo po svoje. Moje izkušnje so, da vse, na čemur sem delala, vse, kar me je bolelo, vse je izhajalo od odnosa mojih staršev do mene. S tem, ko sem “čistila” svojo bolečino, krivdo, strah, sram, s tem nisem čistila samo sebe, ampak tudi odnos mene do staršev. Ker sem na tak način tudi čustveno sprejela, da drugačna nista znala biti, nista zmogla biti. Kajti imela sta svoje izkušnje, svojo bolečino. Pa ne samo to, šele takrat, ko se se soočala in čistila svojo bolečino, sem se pravzaprav zavedela, da sem del vzorcev prenesla tudi na svoja otroka.

Ne pričakujte, da se bodo starši spremenili, pa čeprav jim poveste, kaj vam ni všeč. Vsaj večina se jih ne bo. Ker se ne znajo, ne zmorejo. Mogoče vam bodo celo rekli, da vam hočejo dobro. Kot v vseh drugih odnosih, tudi v teh velja, da se lahko spremenimo samo mi. Mi lahko spremenimo videnje, torej sliko do nečesa. Mi lahko prenehamo bit žrtev in ne dovolimo več, da manipulirajo z nami. Postavimo si meje, ki so za nas sprejemljive. To velja tudi ali še posebej za naše starše. Kako?

  • priznajmo si občutke, ki jih imamo do očeta, do mame. Ni narobe, če čutimo jezo do mame, do očeta ali do obeh, če jim zamerimo. Samo to, kar občutimo, lahko predelamo in spustimo ter naredimo prostor za druge, prijetnejše občutke.
  • tapkajmo na te neprijetni občutke
  • tapkajmo na dogodke, povezane s starši
  • tapkajmo na prepričanja

S tapkanjem po posebni proceduri “od spočetja do rojstva” pridemo hitreje do uvidov. Priporočljivo jo je vsaj prvič tapkati z EFT izvajalcem, bodisi na delavnici ali na individualnem srečanju. Verjemite, ta način daje čudovite rezultate.