February 1, 2020 admin

 

Film odkriva nova spoznanja in odkritja epigenetike, neuro-znanosti, psihologije in drugih ved o tem, kaj občuti zarodek v maternici in kako to obdobje, pa samo rojstvo in zgodnje otroštvo vpliva na naše življenje, na dojemanje sebe, na naša prepričanja, uspeh, neuspeh. Zarodek občuti čisto vse, kar se dogaja v mami. Čuti, ali je mama pod stresom, ali je jezna, ali umirjena in zadovoljna. Vase vsrkava ne le njene občutke, ampak tudi občutke generacij nazaj. Otroci umirjene, srečne mame so tudi kasneje bolj mirni, bolj srečni, bolj zadovoljni. In obratno. Kanadski zdravnik, pisatelj, rojen med 2. svetovno vojno, leta 1944,  v filmu pove, da je bil kot otrok in še kot odrasla oseba poln strahu in velikokrat depresiven.

Film nam pokaže:
– Kako se bremena naših prednikov prenašajo na naslednje generacije.
– Kako nas ta stara prepričanja ovirajo pri tem, da bi lahko bolj polno in resnično živeli svoje življenje.
– Kako vplivi okolja, staršev in situacije, ki jih doživljamo v nas pustijo posledice, ki nas zaznamujejo za celotno             življenje.
– Kako celotna družba vpliva na našo notranjo biologijo.
– Kako se oblikuje naša osebnost glede na naš prihod v ta svet.
– Kako naše misli in čustva vplivajo na naše telo in naš živčni sistem.

Pred časom bi mi pustil verjetno zelo neprijetne občutke, danes pa vem, da je “bremena” preteklosti možno predelati. Metoda EFT pozna način “od spočetja do rojstva”, ki ga tudi sama izvajam individualno s klientom ali na delavnici. S pomočjo tega načina pridemo do marsikaterega uvida o sebi, o naših starših. In to kar občutimo in ozavestimo, lahko tudi spustimo. S ozaveščanjem in spoznanji seveda tudi lažje razumemo sebe, svoja dejanja in seveda dejanja naših staršev, zlasti tista, ki nam niso koristila.

S pomočjo tapkanja prav tako lažje in hitreje prepoznavamo prepričanja, ki nam škodijo, in jih spreminjamo. S tem postanemo pravzaprav kreatorji našega življenja.

Film je vsekakor vreden ogleda. Po mojem mnenju večkrat. V Ljubljani so ga predvajali že nekajkrat, naslednjič je na sporedu 4. 2. 2020, in vsakič je bil razprodan. G. Štrucelj mi je v mailu  napisal, da se je film že vrtel v Novi Gorici, mogoče ga bodo zopet predvajali marca ali aprila letos.

Pogovor po filmu sta oblikovala prevajalka filma, dr. Špela Peternel, dula, dr. biomedicine, ter Igor Štrucelj, raziskovalec življenja.