March 19, 2020 admin

V trenutku nam je bilo odvzeto vse, kar smo jemali za samoumevno. Lahko smo se svobodno gibali, nemoteno družili, se s prijatelji dogovorili za kavo, koncert, kino ali gledališče. Šolarji so jamrali, da morajo naslednji dan v šolo, odrasli se pritoževali čez službe. Popoldneve smo si napolnili z nešteto opravki, ki smo jih imeli v trgovinah, na banki, pošti. Otroci so po šoli obiskovali številne krožke in tečaje. Ko smo zboleli, smo samo zavrteli številko osebnega zdravnika in se dogovorili za srečanje. Včeraj je večina nas vse to še imela in prav neverjetno je, kako hitro nam je bilo vzeto.

Odziv ljudi je ob tem povsem normalen – strah, tesnoba, stres. Bojimo se, kaj bo prinesel jutrišnji dan, v nas se kopiči strah pred neznanim. Pomanjkanje informacij o samem virusu, spreminjanje ukrepov vlade iz dneva v dan in neprestano spremljanje negativnih novic, ki jih mediji še napihnejo, nam gotovo ne pomaga. Poleg tega smo ljudje družbena bitja; druženje je ena osnovnih potreb človeka in če ga izoliramo, se v njem še hitreje nakopičijo negativne misli in črnogledost.

Prav zato pa je izrednega pomena, da se v tem kaotičnem obdobju osredotočamo na pozitivno. Dobrodelnosti ljudi, (črnega) humorja in lepega vremena je trenutno v izobilju. Prav tako so na svetovnem spletu na voljo številni tečaji, virtualni sprehodi po muzejih, brezplačne knjige, revije.

Izkoristimo ta čas, ki nam je bil podarjen. Kaj je tisto, kar ste si že veliko časa želeli preizkusiti, ampak kar niste našli pravega trenutka za to? Vas na polici čaka kup neprebranih knjig? Ste se vedno želeli preizkusiti v šivanju, peki ali risanju? Kdaj ste nazadnje obiskali gozd za vašo hišo ali se povzpeli na tisti hrib, ki ste ga včasih osvojili vsaj enkrat letno? Zdaj ni izgovora, da se ne bi posvetili svojim otrokom; povprašajte jih, kaj si želijo početi in skupaj lahko ustvarite prekrasne spomine.

Če pa vam še vedno primanjkuje idej, če se zaveste, da ste ujeti v negativna čustva, da vas prevzema strah in tesnoba, je tapkanje tisti prijatelj, ki vam na pomoč priskoči kjerkoli in kadarkoli. Tapkate lahko sami, tako, da poveste, kaj vas muči, česa vas je strah, katere neprijetne občutke občutite (strah, tesnobo, dolgčas …). Če pa želite pomoč ali ne veste, kako naprej, se lahko obrnete name – tapkava lahko prek Messengerja ali Skypa, saj bi bilo se osebno dobiti, neodgovorno. Morda vam bo v pomoč tudi posnetek, ki sem ga pripravila nekaj časa nazaj in je brezplačno na voljo na tej povezavi:
https://tapkanje.si/2020/03/14/korona-virus-tapkanje-na-strah-video-posnetek/.

In tako bo ta podarjen čas tudi priložnost za osebno rast, saj nikoli ne veste, do katerih zaključkov boste s pomočjo tapkanja prišli, česa se boste o sebi naučili ter katera čustva, prepričanja in vzorce vedenja, ki vam ne služijo boste izpustili. Sama že ugotavljam, da bo to obdobje zame prineslo veliko dobrega in bom, ko se vse to konča, drugačna oseba, (vsaj do neke mere), saj zdaj spoznavam, kaj me zares veseli, kaj mi je resnično pomembno in s pomočjo tapkanja bom opustila stare vzorce.

Če bi ne boste poskrbeli za vaše fizično in psihično počutje, ne bo nihče.

Ostanite zdravi.