December 1, 2020 admin

Želiš si sprememb, a hkrati se jih bojiš. Pa čeprav bi bile to spremembe na bolje. Če pomislim, to niti ne preseneča. Velikokrat se nek vzorec, prepričanje prenaša iz roda v rod. Torej je to še kako vsidrano v tebi, v meni. Si sploh opazila, da ti nek tak vzorec, prepričanje škodi? Če si to prepoznala in ti je v tej t. i. coni udobja vsaj na videz udobno, varno, domače, se boš od tu težko premaknila. Konec koncev res ne veš, kaj se bo zgodilo, če narediš korak ven iz te cone. Ne veš, kako bodo odreagirali tvojji najdražji, prijatelji, sodelavci. Ne zaupaš si, da bo ta pot prava.

Tega strahu si običajno ne priznaš, ampak iščeš in navajaš preproste izgovore, kot so »nimam časa«, »ni pravi čas«, »nimam denarja«, »prestara sem«, »saj ni tako slabo«, »nimam prave izobrazbe« in podobno.

Če se poglobiš v vsakega izmed teh izgovorov, ugotoviš, da so največkrat neresnični ali nerealni.

Nimaš časa? Ni pravi čas? Kdaj ga boš imela, če ne v tem trenutku? Jutri? Bo jutri res pravi čas? In koliko časa si že ponavljaš to, da nimaš časa?

Nimaš denarja? Če bi zdaj nujno potrebovala za nov pralni stroj, bi denar najbrž od nekje dobila. Najbrž si bila že v situaciji, ko si rekla, da ta mesec pa res ne boš več zapravljala, pa so se potem pojavili še nepričakovani stroški. Kaj pa cena, ki jo plačuješ za to, ker ostajaš v stanju, v katerem si? Si ne zaslužiš več? Nisi velikokrat jezna zato? Žalostna?

Prestara si? Katera pa je zgornja meja starosti, ko je še “dovoljeno” nekaj narediti zase, nekaj spremeniti?

Poglobi se v svoje izgovore. Vprašaj se, ali res držijo. Posveti se občutkom, ki tičijo pod izgovori. In upaj si narediti prvi korak. S tem prerežeš popkovino vzorca ali prepričanja, s čimer pomagaš sebi, svojim otrokom, svojim prijateljem, bližnjim, saj jim daš vedeti, da je možno. In verjemi, ponosna boš nase. In upala si boš več in več.

In verjemi, da je bolje narediti prvi, še tako neodločen in nepopolen korak, kot pa stati leta in leta na mestu. In ne poskušati.

Se bojiš, da boš naredila napačen korak? Napačnih korakov ni. So le odločitve, ki jih sprejmeš v nekem trenutku. In v tem trenutku je ta odločitev zate tista prava in najboljša. Ali se bo za “pravo” izkazala čez mesec dni, ne veš. Vendar, ko si upaš narediti tisti prvi korak, boš naredila tudi drugega, torej sprejela novo odločitev.

Ne izgovarjaj se torej. Vredna si veliko več. Verjemi, ko enkrat premagaš tisti prvi strah, boš poletela.

Tanja Turnšek