January 1, 2021 admin

 

Kako želiš zaključiti leto 2021? Kaj želiš doseči na posameznim življenjskem področju? Kakšne cilje si si zadal-a?

Si tudi ti med tistimi, ki ob koncu leta z navdušenjem pišeš cilje, želje, ki jih želiš doseči v novem letu? Obljubiš si, da boš tokrat pa res delala na tem, nekaj spremenila, nekaj naredila drugače. Zagnano narediš prvi korak, mogoče še drugega in tretjega. Potem pa začnem odlašati. Nekaj časa je tvoj cilj še v mislih, leži ti na ramenih, občutiš njegovo težo. Uspe ti najti izgovore, za katere pa globoko v podzavesti veš, da so majavi. Posvečaš se nepomembnim obveznostim, prednost daješ vsem drugim, nek glas ti govori »Nimaš denarja«, »Otroci te še potrebujejo«, »Zdaj res ni pravi čas«. Potem se v tebi zopet pojavi tista želja. Spomniš se novoletni obljube, ki si jo dala sebi. Začutiš žalost, ker si odnehala. Mogoče sram. Mogoče celo jezo do sebe ali do drugih, ki jim vedno daješ prednost in posvečaš veliko svojega časa, denarja, energije. Pa da ne bo pomote. Do neke mere je tudi prav tako. Prav je pa tudi, da poskrbimo za svoje želje in potrebe. Na tak način pokažemo svojim otrokom, staršem, partnerju, da se cenimo. Roko na srce, ko prvič to naredimo, največkrat naletimo na odpor druge osebe ali oseb.  Vendar ne želim o tem pisati.

En del tebe si ta cilj želi iskreno doseči, uresničiti. Hrepeni po izpopolnitvi. Drugi del tebe vse zopet potlači v podzavest. Počasi želja nekaj spremeniti izzveni. Ta drugi, stari del tebe je zopet zmagal. Pravzaprav je zmagal strah, stara prepričanja in stari vzorci. Mogoče je ta drugi del tebe tvoja mama ali tvoj oče, ki sta ravnala enako, kot ti sedaj.

Vabim te, da narediš naslednjo vajo:

Ker vaja vsebuje tapkanje po karate točki ali akupunkturnih točkah, te vabim, da si le-te ogledaš v video posnetku:

Zamisli si cilj, ki ga želiš doseči v letošnjem letu, pa čutiš, da si en del tebe tega zelo želi, en del tebe pa s tem odlaša. Zapri oči in med tapkanjem po karate točki ali po vseh akupunkturnih točkah v mislih posedi prvi del sebe, torej del sebe, ki si želi doseči nek cilj in poglej do potankosti, kako ta del tebe izgleda, kakšen vonj ima, kako je velik in podobno. Poglej vsako podrobnost. Nato se z njim pogovori. Vprašaj ga, kako močno si želi doseči cilj. Kako močna je ta želja? Kako se ob tem počuti? Ga je strah? Čuti nemoč? Vznemirjenje? Metuljčke v trebuhu?

Nato ga vprašaj, kakšen bo prvi nadaljnji korak na poti do cilja? Kako se ob tem počuti?

In končno, vprašaj ga, kako se bo ta del tebe počutil, ko bo dosegel cilj?

Sproti si pišite občutke, še bolj fino je, če jih, tisti, ki ste tega vešči, sproti stapkate, vsakega posebej, dokler ne izzvenijo. Ali pa naredite to vajo skupaj z EFT izvajalko.

Nato poleg sebe posedite svoj del, ki se spremembi – temu, da bi dosegla cilj, ki si ga na začetku vaje določila, upira. Natančno poglej, kako izgleda ta del tebe. Te na koga spominja? Vprašaj ta del sebe, kako se počuti, ko pomisli na prvi korak na poti do cilja. Kaj občuti? Strah? Nemoč? Blokado? Mogoče jezo? Mogoče se je v njegovih mislih pojavila kaka oseba? Mogoče se mu prvi korak ne zdi pravi?

Če občuti strah, ga vprašaj, česa, koga ga je strah? Zavisti? Uspeha? Neuspeha? Izgube odnosa? Kaj bo (nekdo) rekel?

Tudi te občutke si sproti pišite in jih po možnosti stapkajte.  Včasih se v spomin prikrade kaka stara situacija, ki jo je prav tako potrebno predelati.

Vaji za eden oziroma drugi del sebe sta skoraj identični. Navadno »vidimo« eden in drugi del sebe drugače, pa tudi občutki so drugačni.

Karkoli se v vaji pojavi, karkoli občutite, je v redu. Bodite s sabo potrpežljivi. Naredite vajo večkrat. Na tak način boste prišli do marsikaterega spoznanja.

 

V razmislek še naslednja vprašanja:

Ali moje misli doprinesejo k uresničitvi mojega cilja?

Ali moji občutki doprinesejo k uresničitvi mojega cilja?

Ali moja dejanja doprinesejo k uresničitvi mojega cilja?

Ali moja prepričanja doprinesejo k uresničitvi mojega cilja?

 

 

Tanja  Turnšek

EFT izvajalka