January 21, 2021 admin

 

Velikokrat si obljubimo, da bomo začeli bolj zdravo živeti, se bolj zdravo prehranjevati, se več gibati, da bomo shujšali, vendar največkrat ostane samo pri obljubah ali pa obljubo držimo samo nekaj časa. Ni namreč vse odvisno od naše volje ali motivacije. Za tem, da ne naredimo prvega koraka, da odlašamo, da začnemo in zelo hitro obupamo, ne vztrajamo, namreč lahko tičijo številna prepričanja, na podlagi katerih delujemo, pa nam ne koristijo in številni podzavestni odpori. Pri prepoznavi in odpravi le-teh nam je metoda EFT oz. tapkanje lahko v veliko pomoč.

Če se prenajedamo in imamo posledično preveč kilogramov, z običajnimi dietami vzroka za to ne iščemo. Samo spremenimo način prehranjevanja in mogoče se več gibamo. Vse to pa razume naša podzavest in naše telo kot spremembo in celo kot nasilje. Prej ali slej zato s tem prenehamo, telo pa si potem pridobi nazaj vse »ukradene« kalorije.

Z metodo EFT pa gremo po sistemu lupljenja čebule v globino. Prepoznavamo in odkrivamo, spreminjamo torej plast za plastjo, dokler ne pridemo do jedra oz. do vzroka ali vzrokov težave, v našem primeru prevelike telesne teže.

Razlogov za preveč kilogramov je lahko veliko, zato je smiseln celovit pristop reševanja težave . Tak pristop, ne da vpliva samo na zmanjšanje telesne teže, ampak prispeva tudi k boljši samopodobi, boljšemu odnosu do telesa in številnim drugim koristnim spoznanjem.

 

Kateri so lahko razlogi za povečanje telesne teže oziroma za prenajedanje? Naj jih naštejem samo nekatere:

–          – Vsakdanji stres

–          – Nezadovoljstvo na enem ali več področjih življenja

–          – Mogoče smo se začeli prenajedati, ko smo doživeli nek zelo stresni ali celo travmatičen dogodek

–         –  Naša prepričanja

In še marsikaj, kakor bomo videli na nedeljski brezplačni predstavitvi.

Pa malo pomislite na to, kakšno je v tem trenutku vaše življenje. Je vse tako, kot želite? Živite svoje sanje? Kako poteka vaš dan – od jutra do večera? Vstanete naspani, pripravljeni na nove izzive? Imate službo, posel, ki si ga želite? Kako poteka vaš dan? Kaj pa večer? Dajete vedno prednost drugim? Koliko časa dnevno posvetite samo sebi? In končno – razmislite, kakšen je vaš način prehranjevanja.

Najbrž boste rekli, da nihče nima vsega urejenega in nihče ni brez težav.

Se popolnoma strinjam s tem. Vedno znova se znajdemo pred novimi, drugačnimi izzivi ali preizkušnjami. To je pač življenje. Bistveno pa je, da si težavo ali izziv priznamo in da ga rešujemo. In metoda EFT je orodje, s katerim pridemo do rezultatov hitreje.

Veste, nekaterih situacij ne moremo spremeniti, spremenimo pa lahko naš odnos do njih ali odziv nanje.

Podobno je z občutki. Ko si jih dovolimo čutiti in si jih priznamo, jih lahko tudi predelamo. Na začetku ne gre enostavno,  kajti naučeni smo, da se občutkov ne kaže. Mogoče smo v otroštvu dobivali sporočila, da ne vemo, kaj čutimo, da nimamo pravice čutiti, da ni lepo čutiti (na primer jeze). Govorili so nam, da bo minilo (na primer žalost). V resnici ne mine, v resnici si naše telo vse zelo dobro zapomni. In vsa ta naša čustvena navlaka še kako vpliva tudi na naše zdajšnje odločitve. Lahko je tudi eden izmed vzrokov za prenajedanje.

 

 

Tanja Turnšek